Poznaj wszystkie właściwości tranu. Dowiedz się dla kogo jest przeznaczony i wybierz najlepszy tran.

Zdrowotne właściwości tranu

Od początków XVIII wieku olej z wątroby rekina był stosowany przede wszystkim jako lek na krzywicę. Dzisiaj wiadomo już, że tran może wspomagać leczenie wielu chorób, w tym między innymi nowotworowych oraz związanych z układem krążenia. Jakie jeszcze właściwości ma tran?

Tran jest coraz częściej poszukiwaną substancją w aptekach. Dzisiaj olej ten nie kojarzy nam się już z nieprzyjemnym zapachem czy smakiem. Oferowany nam w postaci kapsułek pachnie miętą lub cytrusami, nic więc dziwnego, że przyjmujemy go coraz chętniej.

Dzięki swoim wyjątkowym składnikom tran ma bardzo różnorodne właściwości. Olej pozyskiwany z ryb jest przede wszystkim doskonałym źródłem witaminy A, D, E oraz kwasów tłuszczowych omega – 3. Dzięki witaminie A możliwe jest zachodzenie procesów związanych ze wzrostem nabłonka, znaczne szybsze gojenie się ran oraz zapobieganie różnego rodzaju chorobom skóry. Witamina ta ma także ważne znaczenie dla wzroku – jej niedobór może wywoływać tak zwaną „kurzą ślepotę”.

Witamina D ma wpływ na prawidłowy metabolizm kości, pomaga w zwalczaniu próchnicy, a także ma korzystne działanie na układ mięśniowy oraz nerwowy. Dzięki jej zawartości tran odznacza się właściwościami przeciwbakteryjnymi oraz zdolnością wspierania układu immunologicznego.

Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega – 3 tran poprawia pracę mózgu, serca, przeciwdziała procesom zapalnym w tętnicom, a także zapobiega powstawaniu zatorów i zakrzepów. Tran może być wykorzystywany w leczeniu łagodnego nadciśnienia tętniczego, depresji, atopowego zapalenia skóry oraz astmy oskrzelowej. Co więcej, kwasy tłuszczowe omega – 3 skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), podnosząc tym samym poziom dobrego (HDL).