Poznaj wszystkie właściwości tranu. Dowiedz się dla kogo jest przeznaczony i wybierz najlepszy tran.

Jaki tran kupić?

Tran na przestrzeni kilku minionych lat na nowo powraca do łask. Dzisiaj oferowany nam jest już nie tylko w postaci nieprzyjemnie pachnącej, żółtej, oleistej cieczy. W aptekach bez trudu możemy znaleźć tran w formie kapsułek, który jest znacznie wygodniejszy do przyjmowania.

Zanim zdecydujemy się na kupno tranu, warto poznać kilka prostych zasad dotyczących jego właściwego wyboru. Jeśli chcemy mieć pewność, że będziemy przyjmować zdrowy i pełnowartościowy olej rybi, wówczas najlepiej sięgnąć po preparaty, które są przygotowywane na bazie ryb odławianych w okolicach biegunów. W tych miejscach ingerencja człowieka jest bowiem najmniejsza, więc ryby są znacznie zdrowsze niż te, które pochodzą z powszechnie znanych nam akwenów.

Ryby w naturalnych oraz zimnych warunkach posiadają znacznie więcej kwasów tłuszczowych omega – 3, a to dlatego, że są bardziej tłuste. Taki tran będzie więc tranem najwyższej jakości oraz o najlepszych właściwościach. Ponadto wybierając tran, warto zapoznać się z jego składem na dołączonej ulotce. W tranie powinny znajdować się nie tylko wspomniane kwasy tłuszczowe, ale również cenne witaminy: A, D oraz E.

Po tran najlepiej sięgać w okresie jesienno – zimowym oraz wczesną wiosną. W tym czasie nasz układ odpornościowy jest na ogół osłabiony i nie jest w stanie skutecznie odpierać ataku różnych wirusów. Systematyczne zażywanie tranu pomoże nam wzmocnić układ immunologiczny, a ponadto doda nam energii i wspomoże koncentrację. Pamiętajmy, by tran stosować według zaleceń znajdujących się na ulotce bądź skonsultować jego przyjmowanie z lekarzem specjalistą. Przyjmowanie go w zbyt dużych dawkach niestety może prowadzić do choroby zwanej hiperwitaminozą (schorzenie związane z występowaniem nadmiaru witamin w organizmie).